BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, February 3, 2012

Rainbow Cake

seperti yg telah dimaklumkan dalam entry sebelum2
hari ni MA masukkan resepi rainbow cake.
MA bt utk b'day Amani 27hb januari lepas



ni la rupa kek yg comot tu.malu sbnrnya nak tunjuk.tp xtunjuk nnt xde bukti plak kan.hehe


act, dah lama jugak duk teringin nak bt kek ni.tp xde ms n ocassion yg sesuai.
tup2 b'day amani.masa tu MA tu pk and berbelah bagi jugak hati ni.nak bt ke x, nak bt ke x.takut sebenarnya.takut xjd n rosak majlis amani nnt.ye la bukan senang nak bt kek2 ni.renyah.mna nak kemas rumah lagi nak bt desert lain2 lagi..mcm2 lah nak prepare.ni nak tmbh pulak dgn nak bt kek.xdayo rs.tp last2 MA cabar jugak diri sendiri utk bt.
hahaha.kesahnyaaaaa...
walaupun kejadiannya agak comot.biasa la kan 1st timer.kalau dah terror tu lain la kan.pejam mata pun blh siap.ini nak kna bersengkang mata wooo smpai pkl3pagi semata2 nak bt kek rainbow pelangi ni je.hahahaha.
letih mmg letih tp puas hati.


ni ni je gmbr bhgn dlm yg ada.xsempat nak amik gmbr sbnrnya.nmpk comot cmtu mungkin sbb pisau potong kek tu sbnrnya bukan pisau.xtajam.MA guna apa eh org pggl bnd tu.alat utk sapu buttercream tu.haha.


rasanya, urmmm kna tnya pada yg merasa lah.xpun kna lah cuba bt sendiri kan.tp pd MA, MA xminat sgt kot sebab manis sikit kek ni.walaupun MA dah kurgkan gula dr resepi asal.
tp abah amani ckp ok rs dia.deco pun ok.hehehehe.
siap tapau lg pg ahad tu utk bwk pegi opis.
dpt bwk sikit je la sbb dah habis.heheheh.
abah amani ckp kejap je licin tinggal bekas.
dalam hati ni alhamdulillah ada yg sudi merasa..
kekeke

jom kita tgk apa resepinyaa.

resepi ni MA amik dari blog fav MA 
blog sape lagi kalau bukan blog kak ita kita kan




RAINBOW CAKE
By : Whisk Kid
The Martha Stewardt Show, April 2010

2 sticks (226 g) butter, room temp
2 1/3 c (426 g) sugar
5 egg whites, room temp
2 teaspoons vanilla
3 c (426 g) flour
4 tsp baking powder
½ tsp salt
1 1/2 c (355 ml) milk, warmed for 30 sec in microwave to bring to room temp
Red, orange, yellow, green, blue and purple GEL food coloring. Liquid will not be vibrant enough!

Preheat the oven to 350F degrees. Oil and line how ever many 9” cake pans you have (I have three and I just reused them).

Sift together the flour, baking powder and salt. Set aside.

Cream the sugar and butter, then add the egg whites (I cracked them all into one bowl) and add them a little at a time. Add the vanilla and mix until fully incorporated. Then, alternating between wet and dry, add the milk and flour mixture in two parts.

Divide the batter amongst 6 bowls (It's about 1 c each, but I did it by weight. Weigh your mixing bowl before you begin adding ingredients and then subtract the weight of the bowl from the final measurement after the batter is completed. Divide that number by six and add that weight of batter to each bowl), and then whisk a fair amount of the appropriate food color into each bowl. Keep in mind that the color of the unbaked batter will be the color of the baked batter. Pour into the pans and bake for 15 minutes each.

When you remove them from the oven, let them rest on the cooling rack, in the pan, for ten minutes. Then flip, cover, and stash them in the fridge to cool quickly. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Resepi yang telah di alih bahasa oleh kak Zu.. hehe TQ kak Zu..

RAINBOW CAKE
Rujukan : Zuraini Alias

3 cwn tepung gandum
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter ~ suhu bilik
2 cwn gula castor ~ kurangkan sebab manis
5 biji putih telor ~ suhu bilik
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar ~ suhu bilik
pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu dan hijau

Sediakan loyang 8 inc ~ kalau boleh 3 loyang

Sapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper. 
sapukan juga baking paper dengan butter
Panaskan oven pada suhu 170C

Ayakkan tepung, baking pwder dan  garam ~ ketepikan

Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan  gebu atau butter bertukar warna putih .
Masukkan telur putih  dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
Masukkan esen vanila
Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar

Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
*Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.
maksunya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung

Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan

*timbang setiap adunan supaya dia sama tebal bila dah siap di bakar

Letakkan pewarna dalam setia bekas dan gaul rata
Masukkan dalam loyang
Bakar adunan tadi satu persatu dalam oven pada suhu 170C letrak pada rak bawah menggunakan api atas dan bawah dan bakar selama 15 ~ 20 minit atau sehingga kek benar-benar masak.


Bila dah masak letak atas redai
Tunggu dia sejuk sekejap dan kemudian terbalikkan
Kemudia boleh lah teruskan membakar pada adunan yang lain satu persatu hingga siap 6 lapisan
Jangan tindih2 kan kek bersama kerana kek mudah melekat dan nanti kek nampak comot dan tak cantik bila dia bertindih dan melekat antara satu sama lain.



1st b'day cake for AMANI


p/s: MA xbuat checkered kek.kesahnyaaa..duk mencari punya cari punya cari xjumpa2 ring cutter tu.ada jmp tp saiz kecik.saiz yg MA nak tu xde.jadi bt lapis2 je la.hihihi.

0 comments: